уторак, 18. август 2009.

Преображење Господње



ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ - Треће године Своје проповеди на земљи, Господ Исус Христос чешће говораше учесницима Својим о блиском страдању Своме, но уједно и о слави Својој после страдања на крсту. Да не би предстојеће страдање Његово сасвим раслабило ученике те да не би отпали од Њега, Он Премудри, хтеде им пре страдања показати делимичну славу Своју божанску. Зато узевши собом Петра, Јакова и Јована изиђе с њима ноћу на гору Тавор, и ту се преобрази пред њима.
И засја се лице његово као сунце а хаљине његове посташе свијетле као снијег. И појавише се покрај Њега Мојсеј и Илија, велики старозаветник пророци. И видеше ученици и уплашише се. И рече Петар: Господе, добро нам је овде бити; ако хоћеш да начинимо овде три сјенице (колибе): Теби једну, а Мојсију једну, а једну Илији. Но док још Петар говораше, удаљише се Мојсеј и Илија, и сјајан облак окружи Господа и ученике, и дође глас из облака: Ово је син мој љубазни, који је по мојој вољи; њега послушајте. Чувши овај глас ученици падоше ничице на земљу као мртви и осташе тако лежећи у страху док им Господ не приђе и не рече им: Устаните и не бојте се! (Мат. 17).
Зашто Господ узе само тројицу ученика на Тавор а не све? Јер Јуда не беше достојан да види Божанску славу Учитеља, кога ће он издати а њега самог Господ не хтеде оставити под гором, да не би тиме издајник правдао своје издајство. Зашто се преобрази на гори а не у долини? Да би нас научио двема врлинама: трудољубљу и богомислију. Јер пењање на висину захтева труд, а висина представља висину мисли наших тј. богомислије. Зашто се пробрази ноћу? Јер је ноћ подеснија за молитву и богомислије него дан, јер ноћ закрива таму сву земаљску красоту, а открива красоту звезадног неба. Зашто се појавише Мојсеј и Илија? Да се разбије заблуда јеврејска као да је Христос неки од пророка Илија, Јеремија или неки други - зато се Он јавља као Цар над пророцима, и зато се Мојсеј и Илија јављају као слуге Његове. Дотле је Господ много пута показао ученицима божанску моћ Своју, а на Тавору им је показао божанску природу Своју. То виђење Божанства Његовог и слишање небеског сведочанства о Њему као Сину Божјем требало је да послужи ученицима у дане страдања Господњег на укрепљење непоколебљиве вере у Њега и Његову крајњу победу

1 коментар:

nevažeći је рекао...

Срећан празник свима!
Са молитвеном жељом да нас Господ све преобрази из старог, палог човека у новог! Амин, Боже дај!