ПОСНА ГЛАВНА ЈЕЛА



ДИНСТАНА БОРАНИЈА

Састојци:
500 гр. бораније  (свежа или смрзнута)
1 већа главица црног лука
1 већа шаргарепа
2 чена белог лука
1 парадајз пелат 
першун
мирођија
со
бибер
шећер
уље

Припрема:

Сипати мало уља, додати ситно сецкан црни лук, посолити и ставити да се пропржи.
Након десетак минута, додати ситно сецкану шаргарепу, долити мало воде и оставити да се динста још десетак минута. Затим додати боранију,промешати, додати још воде и оставити да се динста око пола сата.Десетак минута након додавања бораније , додати парадајз пелат и прстохват шећера (шећер се додаје да би се неутралисала киселина коју хоће да изазове парадајз). Када је боранија већ скоро готова(проверити да ли је омекшала) додати ситно сецкан бели лук, мирођију, першун, посолити и побирети по укусу, и све то оставити да се још неколико минута укува.
Пријатно!











                                                                  

ПУЊЕНЕ ЛИГЊЕ

Састојци:
1 кг. лигњи
100 мл. маслиновог уља
50 мл.белог вина

фил за пуњење:
4 чена белог лука
2 супене кашике презли
1 супена кашика зачина Ц
першун
1 супена кашика алеве слатке паприке
со
бибер

Припрема:

Лигње очистите и оперите. Направите фил(смесу за пуњење) од ситно сецканог белог лука, презли, соли, бибера, зачина Ц, першуна и алеве паприке. Затим са том смесом напунити лигњее и сваку лигњу затворити са чачкалицом.Напуњене лигње сложити у посуду, прелити маслиновим уњем, белим вином, додати и мало воде , поклопити и оставити да се динста око 20-30 минута. Пре служења лигње посути ситно сецканим першуном. Као прилог одлично иде барени кромпир.
Пријатно!


                                                                     


ЋУФТЕ ОД КРОМПИРА

Састојци:

500 гр. кромпира
1 главица црног лука
1 шоља брашна
1/2 кесице прашка за пециво
оригано
со
бибер
уље

Припрема:

Ољуштити и очистити кромпир и црни лук, затим их изрендати на крупно и помешати са брашном, уљем,прашком за пециво и зачинити са бибером,ориганом и сољу.Од такве добијене смесе, обликовати ћуфте и пржити их на врелом уљу. 
Пријатно!

ПУЊЕНЕ ПЕЧУРКЕ

Састојци:

500 гр. шампињона (крупнији)
1 свеж парадајз
1 црвена паприка
100 гр.биљног качкаваља
1-2 чена белог лука
со
бибер
першун
маслиново уље

Припрема:

Печурке очистити,опрати и одвојити клобуке од дршки.Одвојене дршке печурака,парадајз,паприку и бели лук ситно исецкати. У посуди сјединити ситно сецкано поврће са наренданим качкаваљем, и додати соли и бибера. Са тако припремљеном смесом напунити сваку печурку(клобук), ставити у плех за печење, прелити сваку печурку са мало маслиновог уља и пећи на 190 степени око 10 минута. Пре служења печурке посути ситно сецканим першуном. 
Пријатно!


Нема коментара: