понедељак, 17. август 2009.

O задужењу Бога

CB. ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ

Охридски пролог
РАСУЂИВАЊЕ

Господу позајима ко поклања сиромаху, и платиће му за добро његово (Приче Сол 19, 17) И сиромах који проси и богаташ који даје — обојица задужују Господа, но само под условом да сиромах проси у име Господње и са смирењем, и да богаташ даје у име Господње и са милосрђем. Свако ко прима, треба да зна, да Божје прима; и свако ко даје, треба да зна, да Божје даје. Такво давање има цену, и такво примање има цену.
Сви ми наги улазимо у овај свет, и наги излазимо из њега.
Сви смо ми просјаци пред Господом, јер ничега немамо, што нисмо од Господа примили.
Зато поклањај брату сиромаху, као што је и теби Бог поклонио.
Туђе узимаш и своме дајеш, кад милостињу чиниш
.
Сиромах човек ближи ти је од свега твога имања, као што је и Богу, створитељу људи, сваки човек драгоценији несравњено од свега имања свога. Ако ти је дато богатство, дато ти је на кушање. Да се искуша срце твоје! Да види Бог и све војске небеске, да ли си ти разумео, од кога је твоје богатство и на што ти је оно дато. Благо теби, ако знаш, да је имање твоје од Бога и Божје! Благо теби, ако сиромахе рачунаш у задругаре своје, у чељад своју, и њима делиш од онога што је теби Бог поверио! О како је неизмерно човекољубље Божје! Гле, све што имаш, припада Богу, па ипак Бог сматра себе дужником твојим, ако ти од Његовог узимаш и сиромасима дајеш, и платиће ти за добро твоје. Каква милост с овом да се равња! О Господе човекољубиви, отвори ум наш да разумемо тајну Твоје милости, и омекшај срце наше као восак, да као восак гори и светли одблеском неисказиве милости Твоје! Теби слава и хвала вавек. Амин.

2. Коринћанима, глава 9
6. Ово пак велим: који с тврђом сеје, с тврђом ће и пожњети; а који благослов сеје, благослов ће и пожњети.
7. Сваки по вољи свог срца, а не са жалошћу или од невоље; јер Бог љуби оног који драговољно даје
8. А Бог је кадар учинити да је међу вама изобилна свака благодат, да у свему свагда свако довољство имајући изобилујете за свако добро дело

Нема коментара: