уторак, 6. септембар 2011.

БРАТОЉУБЉЕ

А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вјера, кротост, уздржање(Јн.6,22,23)


Имајући често на уму речи великог светила цркве Православне нашег времена, светог праведног Јована Кронштатског, који каже: 'Бог је савршено једноставан, зато што је савршено духован'.
Једноставан приступ човеку је неопходан како би се са човеком дошло до јединства, јединомислија, заједнице и љубави, односно братољубља.
Нека наше срце буде увек отворено за људе у нашем окружењу, за све, нека наш ум увек стреми ка томе како да дође до људског срца.
Протекли дани које проживљавамо показују нам два супротна стрeмљења. Браћа архијереји Грчке Цркве у периоду који је иза нас нису показали такво настројење које би улило наду да ће доћи дуго чекани тренутак јединства и заједнице истински православних, који је од васељенског значаја за Цркву, у којем смо обавезани да будемо.
Жалосно је гледати да између истински православних, који треба да буду светлост свету, влада дух хладноће, неблагонаклости, неразумевање... који је тако својствен палом свету.
Падају ми на ум следеће речи нашег Спаситеља. 'Последњу заповест дајем вам, да имате љубав мећу собом, јер тада ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубав међу собом'.
Српска Црква и руски архијереји у супротном, до последњег тренутка давали су допринос ка томе да се зацари братољубље, које би донело неизрециву радост међу истински православнима широм васељене и несумњиву и велику корист истинском православљу. Велика светила цркве православне 20.века свети Филарет Њујоршки, свети Гликерије Слатиорски, свети Јован Шангајски, сви су они давали свој допринос да се зацари, опет кажем братољубље.
Надам се да ће Господ многима отворити ум, просветити срце и разум да спознају и постојано пребивају у радости братољубља. Јер на то смо позвани, да љубимо једни друге у Христу Спаситељу Господу нашем коме нека је слава са Беспочетним Оцем и Пресветим и Благим и Животворним Духом у векове векова. Амин.

чтец Јован

3 коментара:

Анониман је рекао...

Надам се да ће Господ многима отворити ум, просветити срце и разум да спознају и постојано пребивају у радости братољубља.

Анониман је рекао...

Колоко ја видим дугитрпљење и праштање,а вала и борба са гневом није баш честа појава.А има и неких који знају да буду преко мере груби.Шта да се ради?

Анониман је рекао...

Будимо чврсти и непоколебиви у исповедању чисте и неповређене вере Христове, сачувајмо верност истинској Цркви, имајући стално на уму упозоравајуће речи Светога Апостола, које смо и данас слушали на Божанственој Литургији: Пазите добро како живите!(Еф. 5,15).