четвртак, 16. септембар 2010.

СРБИН ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВАН: Нови блог - БОРБЕНО ПРАВОСЛАВЉЕ

СРБИН ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВАН: Нови блог - БОРБЕНО ПРАВОСЛАВЉЕ: "На празник свечасног Успења Пресвете Владичице наше Богородице пуштен је у етар нови блог под називом БОРБЕНО ПРАВОСЛАВЉЕ - www.militantorth..."

3 коментара:

ЈОВАН БАТАЈНИЧКИ је рекао...

Докле год буде у души и срцу истинољубивих људи горео пламен љубави ка Богу дотле ће постојати нада да ће човек моћи да пронађе оно за чиме целог свог века тежи, непролазној радости и срећи.

Анониман је рекао...

Militant -je rec koja bi mogla biti pogresno prihvacena kod mnogih ljudi.Sigurno postoji neki drugi izraz koji bi odgovarao , a da nas ne etiketira kao militantne ?!
Odbrana pravoslavlja ne ide bez dela ljubavi i milosrdja prema coveku .Pitam se braco i sestre umemo li mi da volimo bliznjeg onako kako Hristos to zapoveda i trudimo li se i koliko u tome?
Ili je sve ovo prazna prica ... Dali zaista s ljubavlju priticemo u pomoc svakom coveku bez obzira koliki je on gresnik ?
Pokrivamo li brata kada zgresi ili ga odbacujemo iz srca kao da mu nema pomoci ?
Dali zajednica Crkva Hristova pociva samo na pravilima kojih se treba drzati ili na odnosu prema drugima koji razume i prasta i miluje a ne ocekuje to isto zauzvrat...
Mislim da nam je uzalud ta borba i dokazivanje da smo pravoslavni jer nismo u veri ni toliko uzrasli a da se ne osudjujemo medjusobno i da ne merimo koliki je ko gresnik vec da prihvatimo konacno jedni druge sa svim nasim razlicitostima i manama , u trpljenju i postojanosti sticati Blagodat Duha Svetoga.
Koliko je jada svuda oko nas ...a zasto mi se cini da mi nemamo snage da se bilo cemu odupremo niti da se oko bilo cega okupimo ? Zar nam nije dovoljna blagodat za svaku borbu ? Trebalo bi da jeste ...ali mi se cini da je malo tendeciozno zalagati se za odbranu pravoslavlja kad nas covek istinski hriscanin nema snage niti volje niti ljubavi da je pokaze prema bliznjima kad pogrese...samo distanciranje i osudjivanje ...to je ono sto ja vidim ovde.
Nije ni bitno ko sam ja , bitno je ko smo mi pred Hristom ...zivimo li zaista hriscanski?
Dali smo samo hvalisavci pravoslavci koji sve znaju o pravoslavlju...da pricamo u prazno i to jos sebi da uzimamo kao plus jer ispovedamo veru ? Prava snaga je u bratoljublju i nemojte mi reci da nije tako jer znate dobro da su reakcije kad nam se nesto ne dopada : ...konobar,narkoman, ulicar,bolesnik itd. Dali je Hristos ucinio nas novim ljudima i dao nam sansu za iscelenje ? Pa svi smo mi bolesnici u telu dok se ne spasemo ...kako onda imamo pravo da jedni druge tako nazivamo ? Znaci evo dokle smo odmakli .Bez prave ljubavi prema braci mi smo nista i bez sile za odbranu pravoslavlja.
Naravno da ne ocekujem da ovo objavite .Kad vec imate duhovnika kakav je o.Akakije ucite se ljubavi od njega i smirenju .

о.Стефан је рекао...

Не видим разлог зашто не би објавили текст који нас позива на међусобну љубав и смирење.
Кроз цео текст провејава закључак да нема довољно љубави међу верницима ипх Србије.
Стога ћу Ваш текст цитирати ".Bez prave ljubavi prema braci mi smo nista i bez sile za odbranu pravoslavlja."
Не треба одмах ићи у крајњу критику, него сву наду положити на Бога. Ми не смемо стварати непријатеље, а молити Бога да свако непријатељство и неспоразум што пре изглади и зацели. Било би лепо и да се потписујете. Благодарим.