уторак, 7. септембар 2010.

Шта се дешавало....

Помаже Бог оци, браћо и сестре! Наша парохија је у последњим месецима имала доста дешавања којима нисмо поклонили пажњу. На првом месту поменуо бих тужни дан за нас али верујем и васкрсно радосни за уснулог у Господу оца Фотија.
Могао бих Вам писати целу књигу о оцу Фотију колико је он био значајна личност и пријатељ у моме животу али и у животу свих Вас јер верујем у његове молитве и дан данас, у животу врдничке братије као и свакога ко га је познавао. Јако образован, увек одмерен и учтив, пун љубави и спреман на сваку жртву био нам је узор шта значи бити Христова аристократија. Своју болест он је носио као прави монах и заиста не треба ми више да сретнем ни једног подвижника јер је образац свакога од њих сигурно био наш отац Фотије. Упокој Господе душу слуге твога оца схимонаха Фотија! Молим Вас да у вашем личном помјанику неизоставно молите се и за нашег доброг оца Фотија.
Сахрана је обављена у испосници о. Јосифа код Ваљевске Мионице, по личној жељи оца Фотија. Било је како је и желео без много народа, монашки. Вјечнаја памјат!

Кроз Београд су нам пролазили и драге гошће из манастира Лесне, које су сестре из Београда дочекале са радошћу и показале знаменитости Београда као и гроб о. Антонија Храповицког, архиепископа РПЗЦ.
Тренутно је у манастиру Врдник о. Филарет, рус, који је у гостима код врдничке братије, а у Новом Саду је сестра Татјана рускиња која ужива гостопримство новосађана ( а искусила је и београдско захваљујући нашим сестрама).
На радост свих нас ја сам имао част да са о. Нектаријем одем у републику Српску где смо крстили петочлану породицу брата Сергија ( Славица Анастасија, Хелена и Магдалена) и договорили крштење још једне породице и једнога брата.




Као што већина зна у Новим Бановцима родила су се у бањи крштења још два војинка Христова, сестра Данијела и брат Драган. Н. Бановци су савршени и од сада ће се сва крштења београдске парохије обављати у кући благочестиве породице Манчић јер је простор велики, затворено двориште и има топле воде у довољној количини за крштење. Такође не заборавимо да смо крстили и две парохијанке у манастиру Нови Стјеник, сестру Ану из Врчина и малу Јелисавету Тешић са Новога Београда. Многаја лета и на спасење!

Да подсетим да је нашој деци прочитана молитва за почетак нове школске године и одазив родитеља је био задовољавајући, али смо приметили и да нису сви дошли. Нака се јаве, па ћу прочитати молитву код њих кући. То је јако битно за дете, јер се призива заштита Божија и благодат Светога Духа да дете просветли али и заштити од свих штетних утицаја у обезбоженој и не моралној школи. Дакле јавите се!
Похваљујем и београђане који су нашли време и новац да оду у Р. Српску и заједно прославе освећење темеља новог конака на Мајевици код Лопара, где се подвизава о. Теоктист. Такође су могли да приме благослов од нашег митрополита Калиника и да упознају остале клирике који су дошли на свечаност освећења.
Чтец урош је питао по нашем договору дали може литургија да се обавља по икономији у његовом дому и за то смо ДОБИЛИ БЛАГОСЛОВ СЛАВА БОГУ!!!

Највећа моја утеха у Вама драги парохијани је што сте послушали своју савест и моју недостојност и активније се окренули молитвеном животу парохије, те смо имали више пута бдења и акатисте и разна саборовања где је молитва била покретач. Бог неће одбацити нашу лепту и верујем да ако наставимо да се трудимо бићемо све јачи и наш сан да имамо храм биће све ближи. Ваш свештеник јереј Милорад Стефан Николић
П.С.
Благодаримо брату Илији Белчевићу на трпези љубави коју нам је припремио у своме дому у Врднику ( Срнећи Паприкаш)

Нема коментара: