субота, 30. јануар 2010.

Блиц: Saopštenje poglavara SPC Patrijarh Irinej: Izvinjavam se muslimanima

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je juče da njegov „nesrećni“ iskaz o psihološkom profilu muslimana ne izražava njegov stvarni odnos prema islamu, koji je utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimana kao pojedinaca, Islamske zajednice, kao celine i islama, kao velike svetske religije.

„Povodom mog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana, prenetog u dnevnom listu „Blic“ na Svetog Savu, izjavljujem da on zaista može da bude protumačen na način na koji su ga shvatili oni muslimanski vernici i verski lideri koji su se osetili povređenima iako takvu nameru uopšte nisam imao niti taj nesrećni iskaz izražava moj stvarni odnos prema islamu, utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimanâ kao pojedinaca, Islamske zajednice kao celine i islama kao velike svetske religije.
Nije mi želja da pokažem naknadnu pamet niti da tražim izgovor, ali da je „Blic“ objavio, kao što nije, ono što je prethodilo, i nastavak mog iskaza, javnost bi saznala i za moje reči da smo svi stvoreni po slici i prilici Božjoj i da smo, samim tim, pozvani da čovekoljubljem prevazilazimo sve postojeće razlike i da živimo u zajedništvu i međusobnoj ljubavi i poštovanju.
Izražavam svoje najdublje žaljenje zbog ovog iskaza i zbog njegovih posledica, a muslimanima - našim bližnjima i našoj braći – upućujem svoje iskreno izvinjenje“, navodi Njegova svetost u pismenoj izjavi.


„Blic“ će dati pun doprinos razumevanju
„Blic“ je verodostojno preneo izjavu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Nije nam bila namera da bilo koga vređamo ili dovedemo u neugodan položaj. Žao nam je što je izjava patrijarha, koga izuzetno cenimo, izazvala neželjene reakcije i polemike, ali se iskreno nadamo da će pojašnjenja i izvinjenja doprineti boljem razumevanju svih verskih zajednica u Srbiji. Redakcija „Blica“ će, kao što je to činila i do sada, tome dati pun doprinos.

Rijaset Islamske zajednice za međusobno poštovanje

Rijaset Islamske zajednice Srbije, takođe se oglasio povodom patrijarhovog izvinjenja:
''Jedino Bog ne greši. Ljudi greše, a kada to čine na Boga hule, Bogu je ugodno kad se čovek kaje i zatraži oprost. Bogu je još ugodnije kada čovek čoveku prašta, zato neka Vam je prosto, da nas Svevišnji podrži da se međusobno ne vređamo i da životna iskušenja i sreću podelimo u miru i poštovanju. Samo međusobnim uvažavanjem i poštovanjem svačije osobenosti možemo postići kvalitetan suživot na opšte zadovoljstvo'', navodi se u saopštenju.


Zukorlić: Dalje ponašanje SPC presudno za normalizaciju odnosa

Glavni muftija Islamske zajednice Muamer Zukorlić, izjavio je povodom izvinjenja da je ono prihvatljiv korak čime se ne mogu sanirati posledice izazvane prethodnom izjavom, ali se mogu ublažiti.
„Za normalizaciju naših odnosa od presudnog je značaja dalje ponašanje SPC prema Islamskoj zajednici. Crkva je institucija sa najjačim uticajem na državu. Zato njena odgovornost nadilazi odgovornost ostalih crkava i verskih zajednica“, izjavio je Zukorlić.



Нема коментара: