петак, 29. јануар 2010.

Ко је и зашто убио патријарха Варнаву?


ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Дејан
четвртак, 06 август 2009 21:44

-Убиство патријарха Варнаве Росића

-Католички конкордат

-Неуспешни атентат на владику Николаја Велимировића

-Тајни тестамент краља А. Карађорђевића

-Убиство генерала Томића и служавке с двора...

-Убиство патријарха Варнаве Росића

Српски православни патријарх Варнава Росић преминуо је изненада у својој 57 години, 23 јула 1937 под веома сумљивим околностима које су до дан данас неистражене. Патријарх Варнава је био велики противник римокатоличког конкордата. Српски лекари никада се нису изјаснили да ли се ради о тровању или не?! Исто то су урадили Дански лекари који су само изјавили ''да је могуће тровање храном''. Патријархова браћа су прошли исто као патријарх - отровани су храном. Варнава је неко време лежао, а доктори су покушали да га спасу, међутим отров је био сувише јак и брзо се ширило па патријарху више није било лека...Он никада није рекао на кога сумња да га је отровао?! Постоји више њих који су желели да патријарха Варнаву виде мртвог!

-Католички конкордат.

Конкордат римокатоличке цркве с којим је влада Србије још 1914 мислила да ће решити међуверске и међунационалне мржње између Срба и Хрвата био је један од разлога смрти патријарха Варнаве. Никола Пашић премијер Србије хтео је да потпише са римокатоликом црквом једну врсту споразума(конкордат) с којим је мислио да реши ''Хрватско питање''. Врло брзо по формирању краљевине СХС почело се опет са преговорима(који су били прекинути због првог светског рата) који су прекидани и настављени 1931 године. Конкордат око кога се потрудила Влада Милана Стојадиновића био је потпуна капитулација пред захтевима Рима, који се сасвим ставио изнад државе Југославије. Критичари истог су, пре свега, тврдили да је Конкордат непотребан, јер га је у свету потписало свега девет држава, међу којима јесу биле Немачка, Италија и Аустрија, али и Хаити. Велика Британија и Француска никакав међудржавни уговор с Ватиканом нису имале. Указивало се на то да се римокатолицима даје могућност мисије међу православнима. Начело равноправности конфесија било је повређено ставом да ће римокатолички свештеници бити заштићени као и државни службеници (што није било предвиђено по Закону о Србској Православној Цркви). Римокатолицима је било дато право на рад у милосрдним установама и непосредно деловање међу болеснима и сиротињом. Римокатолички свештеници су били заштићени и пред судом више од православних: држава је морала не само да обавести њихову црквену власт о покретању поступка, него и да наведе разлоге због којих је поступак покренут, па чак и да формира мешовиту комисију са црквеном влашћу ако ова одбије да окривљено духовно лице повуче са положаја...итд... По православну цркву овакав један споразум је био неприхватљив пошто је римокатоличку црву стављао изнад свих осталих у Југославији. Патријарх Варнава и др. владике, свештена лица и грађани Југославије су у неколико наврата правили протесне скупове у којима је чак повређен један владика пошто је полиција била ангажована да ''демонстранте'' растера са улица, а протесном скупу су су се придруживали и комунисти рачунајући да ће тако оборити, или бар ослабити кнеза Павла и владу Стојадиновића. Да би спречила да православни свештеници гласају за конкрдат у скупштини(у скупштини Југославије је било неколико црквених лица) црква им је запретила одузимањем чина и свих црквених привилегија, али ни то није дало резултате пошто је конкордат усвојен у скупштини. Кнез павле, влада Стојадиновића и скупштина Југославије су потписали односно усвојили конкордат који никада није био примењен у пракси. У време усвајања конкордата СПЦ је захватио велики раздор, поготово међу владикама међу којима их је било ЗА и ПРОТИВ конкордата.

-Неуспешни атентат на владику Николаја Велимировића

На владику Николаја Велимировића који је попут патријарха Варнаве био велики противник конкордата, покушан је, на сву срећу неуспешни, атентат. Како сведочи оновремени жички искушеник, а сада архимандрит, Јован Радосављевић. Атентат је избегнут после сабора богомољаца о Крстовдану, септембра 1938, када је ђакон Тимотеј открио младог човека с револвером у руци како хита на спрат жичког конака где је Владика седео са својим гостима. Сумњало се да је иза покушаја атентата стајао војвода Коста Пећанац, у договору са Миланом Стојадиновићем(председником владе). Владика Николај је упутио неколико писама људима у Југословенској влади али све то је прошло без резултата, а конкордат је усвојен већином у скупштини...

Тајни тестамент краља А. Карађорђевића.

Краљ Александар Карађорђевић је неколико недеља пред атентат написао нови тестамент којим се поништава стари и именују други људи за намеснке младог престолонаследника Петра. У старом тестаменту који је на крају био једини легитиман за намеснике су именовани: Кнез Павле, Иван Перовић и Раденско Станковић који је за време владавине краља Александра био министар просвете. Из ко зна којих разлога у последњим тернутцима живота краљ Александар мења одлуку и за Петрове намеснике именује: своју жену краљицу Марију, патријарха Варнаву и генерала Југословенске војске Томића. Сумња се да је краљ један примерак оставио на двору, а други дао патријарху Варнави.

Убиство генерала Томића и служавке с двора.

Генерал Томић је требао да буде један од намесника младог Петра према новом тестаменту због чега је представљао сметњу влади Стојадиновића и кнезу Павлу, првом јер би изгубио борбу за конкордат и вероватно као и кнез Павле - власт! Генерал Томић је убијен на веома нејасан начин, тај злочин никада није расветљен. Њега је увече убило непознато лице из ватреног оружја, мада све то је помало чудно јер је генерал Томић поред себе(на столићу) држао пиштољ који није употребио када је ''провалник'' ушао у кућу. Зато се поставља питање ''ко је убио генерала Томића''? Претпоставља се да је то учинила служавка у кући што је врло вероватно да је потегла пиштољ изненада, да генерал није могао да реагује.

Једна од служавки на двору је чула причу кнегиње Олге и кнеза Павла о тајном тестаменту који су њих двоје тражили на двору после атентата краља Александра (и вероватно нашли) због чега је платила животом. Краљица Марија је сазнала да служавка зна за тајни тестамент па јој је изнајмила стан у Београду док се ситуација не смири, али та служавка је већ сутрадан нађена мртва у новом стану. Ко је отровао патријарха Варнаву и његову браћу, убио генерала Томића, служавку на двору и покушао атентат на владику Николаја Велимировића и данас је нејасно!Краљица Марија је после ових убистава плашећи се са свој живот и живот свог сина Петра напустила Југославију док се ситуација није смирила

За крај...

Хтео сам на крају да напишем свој закључак и мишљење ко је убио патријарха Ванаву и остале поменуте људе али то ипак нисам истражио и то би била само обична, безвредна претпоставка, зато сам вама оставио да из овог текста изведете закључак ''Ко је убио патријарха Варнаву''?!

Дејан Ш.


Преузето са линк

1 коментар:

Анониман је рекао...

Проф. др Србољуб Живановић

НАСИЛНА СМРТ ПАТРИЈАРХА ВАРНАВЕ РОСИЋА И ПАТРИЈАРХА ГАВРИЛА ДОЖИЋА


линк http://borbazaveru.info/content/view/1830/1/