недеља, 24. јануар 2010.

РАСУЂИВАЊЕ-Свети НИКОЛАЈ Жички



Свети Јован Златоуст пише -
"И ако праве догмате држимо, а о владању не бринемо, нећемо имати никакве користи; исто тако ако се о владању бринемо, а праве догмате пренебрегавамо, ништа корисно нећемо добити за наше спасење.
Ако хоћемо да се геене избавимо и царство задобијемо, треба да смо украшени од обе стране: и правотом догмата и чесношћу живота".
+ + +
Тврда је храна савршенијех, који имају осјећања дугим учењем обучена за разликовање добра и зла (Јевр. 5, 13—14) Они који се хране млечном храном чулног расуђивања не могу лако разликовати добро од зла.
Они обично долазе до закључка-
да су све вере од подједнаке вредности;
да је грех неопходна сенка врлине;
да је зло уопште неминован пратилац добра
.
До оваквих погрешних закључака не може доћи прави хришћанин.
Јер прави је хришћанин зрео човек, који се не храни млечном храном, који је неповерљив према чулима, који много финије расуђује и прави финије разлике међу вредностима свега онога што јесте и што бива.
Хришћанину су, истина, дати јасни упути Откровењем Божјим за разликовање добра и зла, но њему је ипак потребно дуго и трудно учење, да би као савршен могао у сваком даном случају знати шта је добро а шта зло. То његово знање треба да пређе у осећање, да би било поуздано и непогрешно.
И добро и зло желе да се косну срца човечјег. Зато човек треба да је извежбан, да осећањем у срцу одмах позна шта му се приближује, онако исто као што се језиком одмах осети слано и неслано, слатко и горко.
Трудимо се, браћо, сваки дан и сваки час, да изоштримо срце своје да би могло разликовати увек добро и зло.
Све оно што нам се догађа, ставља нам питање: шта је добро, а шта зло?
Управо све што нам се догађа, догађа нам се само зато да бисмо ми могли уочити шта је добро, и определити се за добро.
И по сто пута на дан стављамо се ми на таква кушања.
Ко има очи да види, нека види.
О Господе човекољубиви, загреј срце наше добром које је од Тебе.
И умудри нас, Господе, за разликовање добра од зла.
И укрепи нас, Владико, да увек можемо пригрлити добро а одбацити зло, ради славе Твоје, човекољупче, и ради спасења нашег.
Теби слава и хвала вавек.
Амин.
+ + +

Нема коментара: