среда, 30. децембар 2009.

Свети мученик Бонифатије


После свеноћног бденија на Св.Мученика Бонифатија(папска нова година2005)


Св.Бонифатије

Мучеништво за Христа чини од грешника светитеља. То показује пример светог Бонифатија. Он беше најпре слуга у неке богате и развратне жене Аглаиде у Риму, и имаше с њом нечисте и незаконите везе. Обоје беху незнабошци. Једном Аглаида пожели да има у кући мошти мученичке као неку амајлију, која од зла брани. Па опреми свога слугу у Азију, да јој нађе и купи то што жељаше. Бонифатије узе собом неколико робова и доста блага па при растанку с Аглаидом рече овој: "Ако не могаднем наћи никаквог мученика, и ако теби, госпођо, донесу моје тело за Христа намучено, да ли ћеш га примити с чашћу?" Аглаида се насмеја и назва га пијаницом и грешником. Тако се растадоше. Дошавши у град Тарс Бонифатије виде многе хришћане на мукама: једнима одсечене ноге, другима руке, трећима очи избодене, четврте на вешалима итд. Бонифатију се промени срце, покаја се за грешни живот свој и заплака. И узвикну усред хришћанских мученика: "И ја сам хришћанин!" Судија га узе на истјазање, нареди те га грозно шибаху, потом налише му врело олово у уста, и - пошто га то не повреди - одсекоше му главу мачем. Робови узеше тело његово и пренеше у Рим. Ангел Божји јави се Аглаиди и рече: "Прими онога који негда беше слуга твој, а сад је наш брат и саслужитељ; он је чувар душе твоје и заштитник живота твога". Аглаида, ужаснута, изађе у сусрет, прими тело Бонифатијево, сагради му цркву и положи у њу мошти мученикове. Потом се она покаја, раздаде све своје имање бедним, а она се повуче од света, и поживе још петнаест година у горком покајању. Пострада свети Бонифатије 290. године

Сваке године 31.јануара(по новом календару),наше Богомспасаване парохије ИПСЦ прослављају Св.Великомученика Бонифатија.Када се по градовима у задњу недељу Божићног поста прославља папска"нова година",када су пијанство,разврат и остале страсти свуда присутне,наше мало стадо се труди да свеноћним бденијем очува Хришћанско благочешће,пред велики празник Христовог Рођења,одбијајући тако дух овога света.

Позивамо све благочестиве Хришћане,у наш манастир Св.Кирила и Методија(метох манастира Есфигмен),на Врднику,да заједно прославимо Св.Бонифатија,покајника и молтвеног заступника против страсти(пијанства, блуда,распусног живота),и тако не поклекнемо пред морем светске сујете и духом овога света,како би спремни дочекали предстојеће празнике!

Нема коментара: