недеља, 18. октобар 2009.

СВАКИ ЖИВОТ СЕ РАЧУНА


Protest pod sloganom "svaki život se računa"
Velike demonstracije protiv zakona o abortusu
Autor: Tanjug | Foto:Reuters | 17.10.2009. - 21:46 

Više desetina hiljada ljudi protestovalo je danas u Madridu protiv predloga vlade za izmenu zakona o abortusu, kojim bi ženama bilo dozvoljeno da, na sopstveni zahtev, abortiraju do 14. nedelje trudnoće. 

Reč je o najvećim demonstracijama u španskoj prestonici od antiratnih protesta 2003. i 2004, a, prema rečima jednog od organizatora, ulicama Madrida prošetalo je milion ljudi, preneo je Rojters. Današnji protest pod sloganom "Svaki život se računa" okupio je više od 40 verskih grupa i organizacija civilnog društva. 

Oni zahtevaju da vlada povuče nacrt zakona koji se u ovom trenutku nalazi u parlamentu, a kojim će ženama biti dozvoljeno da na sopstveni zahtev abortiraju do 14. nedelje trudnoće. 

Odredba zakona koja izaziva najviše podela, u većinski katoličkoj Španiji, jeste da devojke starije od 16 godina mogu da abortiraju bez odobrenja roditelja. 

Zakon o abortusu, koji je trenutno na snazi u Španiji, a datira iz 1985, dozvoljava abortus samo u slučaju silovanja, oštećenja fetusa ili opasnosti po fizičko ili mentalno zdravlje žene. 

Poslednji slučaj često je korišćen u praksi kao razlog za abortuse, kojih je u Španiji 2007. bilo 112.000, preneo je Bi-Bi-Si. 

Socijalistička vlada, na čelu sa premijerom Hoseom Luisom Rodrigesom Sapaterom, tvrdi da se nov zakon tiče poštovanja i prava žena, kao i da će svakoj ženi koja želi da okonča trudnoću najpre biti izneta alternativna rešenja, uključujući pomoć države mladim majkama. 

Ево свима нама примера како је требао да поступи Српски народ када је изгласан нови устав који дозвољава абортус.  Присетимо се да је чак и патријарх Павле  позвао Српски народ да гласа за тај устав.



 

Нема коментара: