субота, 20. јун 2009.

ПРАВОСЛАВНИ ГРАД

Ево филма да нас подсети браћо и сестре у каквом граду живимо, ко га је основао и коме је посвећен. У каквом граду се налази наша парохија? Свети Деспот стефан Високи је од малог Угарског градића направио велику утврђену Српску престоницу и посветио је Пресветој Богородици. Као што некада давно светим Константином мали Визант постаде велики Хришћански Град - Константинопољ, тако и светим Деспотом Стефаном Високим Београд постаде православна Српска престоница. Који се још град тиме може похвалити? Наша парохија мора обратити пажњу на ове историјске чињенице. Свети Деспот Стефан се мора од стране Беогадске парохије посебно поштовати. Апелујемо овде да се на иконостасу наше нове парохијске цркве мора наћи и икона светог Деспота Стефана и да се његов дан са посебном чашћу треба празновати.

8 коментара:

ЈОВАН БАТАЈНИЧКИ је рекао...

Помаже Бог свима браћо и сестре од сада па надаље ћу и ја уз помоћ Божију учествовати у уређивању нашег парохијског блога који би требало да буде свакој души жедној истинске вере и побожности од велике користи.

nevažeći је рекао...

Благодарим брате. Слава Богу да се што ише братије и сестара укључе у рад Бгблога СИПП.
С нами Бог!

Варса је рекао...

Хвала Јоване мило ми је надајмо се упешном раду нас четворице парохијана на челу.И помоћ Оца и чтеца стефана.

Огњен НС је рекао...

Православни град Београд одличан пост да нас све посети на славну прошлост овог лепог града и надамо се светлу будућност у Истинском Православљу. Господ да благослови

nevažeći је рекао...

У сваком случају православни Београђани имаја добре разлоге да се поносе православним коренима свога града.
Чудно је само што то београђани незнају да цене. Нема ни једног храма посвећено Деспоту Стефану Лазаревићу нити неко, било какво обележије (споменик и слично...)
Требао би неко да започне ту иницијативу. Можда и наша ИПХ парохија може да посвети свој храм светом Деспоту? Размишљајмо о томе.

grufic је рекао...

Господе, помилуј, сачувај, спаси и заштити благодаћу Твојом наш прелепи, јуначки и православни Београд!
Амин!

Magdalena Beograd је рекао...

Споменик деспоту Стефану Лазаревићу, на Калемегдану. На плочи пише:

Нађох
Најкрасније место
Од давнине
Превелики град
Београд
деспот Стефан Лазаревић
1377-1427
српски владар и песник
ктитор Београда

Magdalena Beograd је рекао...
Аутор је уклонио коментар.