среда, 21. септембар 2011.

ДОБРОВОЉЦИ II

РАЗГОВОР СА МАЈКОМ СРПСКОМ


За ким плачеш мајко српска, за ким тугујеш?
За тројицом синова, велиш. Не хтеше чекати неман зла да их зароби на огњишту, него се добровољно винуше у планине, да отуда бране што се одбранити може. При поласку ти си им дала благослов, и окупала их сузама, као за укоп. Борили су се славно, али су их безбожници на превару ухватили и сву тројицу огњем сагорели. Па сад се мучиш питањем, да ли их ти ниси у смрт послала кад си их благословила да иду?
Ниси погрешила, мајко мила, ниси. Јар си их благословила да иду и бране а не да отимају. Ако ћеш бити као Југовића мајка, осуши сузе, на славу. Ако ли ћеш бити као мајка ђакона Авакума, а ти плачи, на укор.
Радуј се што те је судба Божија удостојила да из два света видиш славу својих синова.
Једне ноћи стајао сам на гробљу и слушао разговор мртвих.
„Питамо, -веле,- има ли ико међу нама кога је свет обогатио, а да није наг сручен у гроб“.
„Има ли ико од учених који је знао број звезда, а да сада може избројати црве што пирују једући његово тело“.
Слушајући ове очајне разговоре, узвикнуо сам: „Авај, свесилни Христе, Победиоче смрти, помилуј и спаси! Изван тебе сва људска сила је као суха трска, и сва мудрост света ледени и празни фијук ветра.“
Ко се није научио од смрти, неће ни од живота. Живот нас може варати, смрт никада. Лекција смрти вазда је сасвим проста, и иста у својој страхоти и неодољивости.
Ти си се, човече, осигурао златом, наоружао лековима, снабдео јелом и оделом, и узео возну карту за путовање од сто година и више, баш до крајње станице. Но како ћеш пребледети, о чеовече, кад возовођ на првој станици викне: „Твоја карта важи само довде – излази“.
Величина људска је беспомоћна, јер не достиже величину проклетства људског. Велики људи су као овнови пред овцама. Христос не спада у велике људе, као ни неки велики овнови у стадо Христово.
Зато не плачи, мајко славних синова. Не тугуј него запевај:
„Христос васкрсе из мртвих
Смрћу смрт уништи
И онима у гробовима
Живот дарова“.
Има ли сјајније правде него кад Христос пострада за нас да и ми пострадамо за Њега? И кад Он умре за нас да и ми умремо за Њега? И кад Њега издадоше пријатељи да и нас издаду? И кад Њега неправедно осудише да и нас осуде? Све са Њим, све за Њега и све због Њега. Амин.
„Гдје сам ја, и мој слуга ту да буде“, рекао је Он. Ако је Господар под шибом, значи нека и слуга Његов стане под шибу. Ако је Господ на Крсту, нека се и слуга Његов не плаши распећа. Где Господ победи и васкрсне и обуче се у бесмртну славу, слуга ће Његов победити зло, васкрснути из мртвих и ући у бесмртну славу живота Његова. А Господар је већ победио.
Праоци наши добровољно су пошли за Христом, добровољно, а не насилно. И то је Богу угодно. Зато их Христос Вођ води својим путем. Целим својим путем а не делом. Најпре путем труда, муке, страдања и смрти, а потом васкрсења, живота и славе. Да би на крају они као слуге Његове били у слави Царства Његовог вечног. Јер, слични ће бити са сличним у ономе свету.

свети Владика Николај

Нема коментара: