недеља, 6. фебруар 2011.

СВЕТА БЛАЖЕНА КСЕНИЈА ПЕТРОГРАДСКА

Блажена Ксенија Петербурска, још за живота свога, па до дана данашњег сматра се хитром помоћницом и чудотворком. Спасења ради и љубави према ближњима на себе је узела, чини се, безуман подвиг јуродства.
За своја дела, молитве, пошћења, странствовања и подношења свега са смиреним осмехом, Блажена Ксенија би награђена од Бога даром прозорљивости и чудотворства.
Мајке су са својом децом журиле да измоле њен благослов, или да јој дају да помилује дете по глави, убеђене, да ће га само један додир Блажене одмах излечити. Својом великом смиреношћу, подвигом духовне и телесне беде, љубављу према ближњима и молитвама, Ксенија је стекла благодатни дар прозорљивости. Тим својим даром многима помагаше у уређивању живота и спасењу душа.
Од дана смрти Блажене, прошло је око два века, али чуда створена молитвама угоднице, не бледе, а народно сећање на њу не ишчезава. 1902. године над гробом Блажене Ксенија сазидана је нова капела с мраморним иконостасом и надгробним спомеником. Њена капела на Смоленском гробљу, била је исписана захвалностима за чудеса која је Блажена чинила својим молитвеним заступништвом.

Данас, капела је преуређена и наново отворена за приступ и молитве.



Нека би света Блажена Ксенија молитвама својим умилостивила Бога Свемогућег да у свима нама распали свећу вечне истине, како би Сина Његовог - самог Бога Нашега Исуса Христа дочекали спремни .Нека да Господ благодат своју молитвама светој Блаженој Ксенији и благослов свима онима који с вером и љубављу притичу к њеном небеском заснупништву. Амин.

Нема коментара: