субота, 25. децембар 2010.

Свети Спиридон Тримитунски Чудотворац


Постојбина овог чудесног Спиридона беше острво Кипа. Син простих родитеља, земљорадника, он и сам беше прост, смирен и врлински. Од детињства он беше пастир овцама. Ожени се у младости, и имађаше деце. Вођаше он чист и богоугодан живот, подражавајући Давида у кротости, Јакова у простосрдачности, Авраама у гостољубљу. После не много година њему умре жена, и он стаде још слободније и усрдније служити Богу добрим делима, сву своју имовину трошећи на збрињавање странаца и исхрану ништих. Живећи на такав начин у свету, он толико угоди Богу, да се удостоји од Њега дара чудотворства: он исцељиваше неизлечиве болести и речју изгоњаше ђаволе из људи. Због тога он би постављен за епископа града Тримитунта у време цара Константина Великог и сина му Констанција. И на епископском престолу он продужи чинити велика и дивна чудеса.

Када је свети Спиридон путовао на Свети Први Васељенски сабор, ваљало му је успут преноћити у једној гостионици. Јеретици аријанци ноћу тајно заклаше његова два коња одсекавши им главе. У свитање слуга светог Спиридона виде какву су пакост јеретици приредили светитељу, и обавести о томе светог Спиридона. А он, уздајући се у Господа, нареди слузи да одрезане главе припоји коњским труповима. Слуга поступи по наређењу: но у брзини он главу белога коња приложи к трупу вранца, а вранчеву главу к трупу белца, и тог тренутка коњи оживеше, и стадоше на своје ноге. И свети Спиридон продужи свој пут на тим коњима, и сви људи који га сретаху на путу чуђаху се вранцу са белом главом и белцу са враном главом. Тако јеретици бише посрамљени.

2) На светом Првом Васељенском сабору свети оци вођаху дуге спорове о Једноме Богу у Светој Тројици। Да би показао Јединство Свете Тројице свети Спиридон учини ово: узе циглу, стисну је, и из цигле изиђе огањ увис, вода наниже, а блато остаде у руци. И рече светитељ: Ето три стихије а једна цигла. Тако је и у Светог Тројици: три Лица а један Бог

Свети Спиридон је био велики ревнитељ за чистоту Православља,тако да сe више пута чудесно јављао да разобличи јеретичка учења и посрами паписте и остале јеретике и лажна учењa.Једно велико чудо се десило у Грчкој непосредно после промене календара:У једној малој црквици Грци "новокалендарци"су започели вечерњу службу на Божић 25.деценбра по новом календару,само што је свештеник започео певати Божићни тропар једна икона је почела сама да удара по зиду на коме је била окачена. Бука је била све јача и јача тако да се верни народ узнемирио,један верник је узвикнуо "то је икона Св.Спиридона данас се он прославља по старом календару,свештеник је одмах започео да пева тропар Св.Спиридону и икона се одмах умирила,већи број верника видевши то чудо пришло је старокалендарској Цркви.Сви су прославили Бога и његовог угодника Св.Спиридона!

Нема коментара: