четвртак, 9. децембар 2010.

Ханука у Београду







У Београдској синагоги "Сукат Шалом"јуче је обележен осми дан Јеврејског празника Хануке,а молитви обреду паљењу свећа присуствовао је Патријарх Србски Иринеј,високи Црквени великодостојници и председник Тадић.news:http://www.mondo.rs/motion/play.php?vid=5084

Правило 64
Ако који клирик, или световњак пође у синагогу јудејску, да се моли, нека буде и свргнут и одлучен.

4 коментара:

Грешни Милоје II је рекао...

Опростите, а којег Васељенског сабора је ово правило, пошто сте навели само број правила?

Чтец Урош је рекао...

Правила Светих Апостола,Никодим Милаш страна 134,у пидалијону и крмчији се води под 65 правилом.(трул.11;антиох.1;лаод.6,29,33,37,38).

Анониман је рекао...

Ima razlike izmedju onoga sto to pravilo porucuje, i onog asto Patrijarh i Episkop cine. To pravilo se mora tumaciti u svetlu svog vremena. To pravilo je samo prenosenje ranijeg saveta hriscanima, iz vremena kada se je hriscanstvo jos uvek bilo mlado, i kada Jevreji jos uvek nisu u potpunosti odbili Hrista (vladalo je stanje nesigurnosti). Kasnije su rabini rekli svoje.
ZNACI radi se o zabrani molitve u, za nas, paganskim objektima.

Ono sto Patrijarh i Episkop cine NIJE molitva, vec samo odavanje pocasti tradicijama drugih. Paljenje ovih sveca je isto toliko tradicija koliko i verski obicaj. Znaci, paljenje tih svecica NIJE nikakvo moljenje tudjem bozanstvu, ili ista slicno. Zato gresite u tumacenju da je bilo ikakvog krsenja tog pravila (za razliku od slucaja Papinog ljubljenja Kurana, koji je, po meni, poprilicno krsenje tog pravila).

Чтец Урош је рекао...

Уз сво дужно поштовање,не бих се баш сложио са вашим тумачењем.Јер ово правило не потиче само из времена "несигурности"како ви кажете,него се понавља касније на Васељенским и помесним саборима.Од Св.Саве до Патријарха Варнаве никоме није падало напамет да уради нешто слично.Праштајте.