среда, 1. децембар 2010.

Светитељ Филарет (Вознесенски)



Знам дела твоја, да ниси ни студен ни врућ.

О, да си студен или врућ!





Црква Православна прославља све угоднике Божије,све свете..., који су свету реч Христову прихватили не као да је написана негде и за некога, него као да је написана управо за њих - примили су је и узели за руководство кроз читав свој живот у извршавању заповести Христових.

... Њихов живот и подвиг нама је за наук, њих треба да узимамо за пример, јер ви и сами знате какве нам све примере пружа савремени живот! Имамо ли сада много добрих примера хришћанског живота? ... Када видиш то што се ради у свету помислиш и невољно да човек који је хришћански и православно настројен, иако окружен мноштвом, живи као да је у пустињи. ... Размишљају ли људи о томе шта их чека? Размишљају ли о томе да нам је Христос дао заповести не зато да бисмо их ми игнорисали, него да бисмо се трудили да живимо онако како учи Црква.

Наводили смо овде место из Апокалипсе, где Господ једном служитељу Цркве каже: Знам дела твоја, да ниси ни студен ни врућ. О, да си студен или врућ! Ми не само да треба да будемо врући, него би требало да следимо заповести душе у испуњавању закона Божијег.

Али има и оних који иду и против закона Божијег... Међутим, ако човек не спава духовно, ако ипак некако нешто духовно проживљава, ако не верује у то што се сада у животу ради, ако је због тога тужан, ако страда, дакле, у сваком случају, ако не дрема, не спава - онда постоји нада да ће он прићи Цркви. Зар је мало примера да се богоборци и порицатељи обраћају на пут истине. Почев од апостола Павла...

Господ у Апокалипси каже: О, да си студен или врућ! Тако, пошто си млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста Својих... Тако Господ говори о онима који су равнодушни према Његовом светом делу. Они сада фактички о томе и не размишљају. То их сада не интересује, у њиховим главама за тако нешто нема места, заборавили су закон Божији. Понекад говоре дивне речи. Али шта могу те речи, када долазе у име мрске лажи?

...Треба молити Господа Бога да нас научи Своме светом закону и како да за пример узимамо људе који су тај закон прихватили, извршили и овде прославили Свемогућег Бога.

Нема коментара: