недеља, 4. јул 2010.

ИЗ ЖИВОТА ЦРКВE

Посета јеромонаха Нектарија Румунији и Букурешту














Крајем месеца маја јеромонах Нектарије био је у вишедневној посети Букурешту,породици Кристијана Команескуа,једног угледног православног хришћанина,где је у више разговора како са њим тако и осталим верницима упознао се са њиховим духовним потребама као и са ситуацијом истинског православља у Румунији. Отац Нектарије је посебно био пријатно изненађен ревности у вери и љубави коју је тамо затекао, као и великим гостопримством Кристијана и његове породице.

Након неколико дана проведених у Румунији са оцем Нектаријем пут Србије упутио се и брат Кристијан са неколико сабраће. Посета Србији и манастиру оца Нектарија је за браћу из Румуније била незаборавна. Том приликом двојица браће су примила свето Крштење, а потом током целе седмице су присуствовали свакодневној Литургији уз причешће светим Тајнама. Дошло је време растанка. Последњи дан је искоришћен за посету Београду. Жеља брата Кристијана је била да посети капелу-гроб митрополита Антонија Храповицког, првојерарха Руске Заграничне Цркве и једног од најутицајнијих личности истинског православља 20. века. Том приликом отац Нектарије је одслужио помен митрополиту Антонију где нам се придружила и сестра Татјана из Москве, која гаји велико поштовање према митрополиту Антонију. Ускоро је уследио растанак са браћом Румунима. Ови лепи тренуци настављени су и са сестром Татјаном, која је после посете Новостјеничкој обитељи и упознавању са животом манастира и лепотом кучајских планина, пожелела да посети и српску престоницу. Њен домаћин у Београду била је сестра Магдалена, која је показала велику љубав и гостопримство сестри у Христу. Татјана је овом приликом упознала и посетила неколико наших верника. Посета је настављена и цркви светог Саве где смо се поклонили гробу


великом борцу и чувару вере Православне од папске најезде, великом јерарху २० века, свештеномученику патријарху српском Варнави. Надамо се да ће ово лето донети још оваквих лепих сусрета које крепе сваку верујућу душу која тежи љубави ка Богу и ближњем.

Нема коментара: