уторак, 19. јануар 2010.

Богојављење

Када Господ Исус беше навршио тридесет година од Свог телесног рођења,
Он отпоче Свој учитељски и спаситељски посао.

И сам, почетак почетка ознаменова крштењем на Јордану.
Свети Кирил Јерусалимски вели: "Почетак света вода, почетак Јеванђеља Јордан".
При крштењу Господа у води објавила се свету она тајна која се у Старом Завету наговештавала, о којој се у старом Мисиру и Индији само баснословило, тј. тајна божанске Свете Тројице.

Отац се јавио чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира.
Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину.

Син се крстио у води а Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом.
А када Јован Крститељ засведочи и рече о Христу:
"Гле, Јагње Божије које узима на се гријехе свијета" (Јн 1, 29) и
када он погрузи и крсти Господа у Јордану, тиме се показа и мисија Христова у свету и пут нашега спасења.
Наиме: Господ узе на се грехе рода човечјег и под њима умре (погружење) и оживе (излазак из воде); и ми морамо умрети као стари греховни човек и оживети као очишћени, обновљени и препорођени. Ово је Спаситељ, и ово је пут спасења.

Празник Богојављења (Теофанија, грчки) просвећује показујући нам Бога као Тројицу једнобитну и неразделну. То је једно.
И друго: јер се свак од нас крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина и силом Духа Светога.


ЗНАЧАЈ БОГОЈАВЉЕНСКЕ ВОДИЦЕ

Богојављенска вода дивна је потврда православне вере.Њена је особина да годинама остаје свежа, укусна, освећена и лековита. Одавно се чува обичај да се ова водица чува у нарочитом судићу целе године, јер она помаже у свакој болести и кад мала деца имају страх ноћу, и кад човеку нагло позли и кад му храна не прија и кад не може да подноси болове у болести и кад му се смућују помисли и не зна како једну ствар да реши - и уопште, многобројне су прилике у животу и тешкоће кад се Богојављенска водица са вером употреби и стварно користи. На сам дан Богојављења црква дозвољава да се том водицом кропе све одаје и сваки кутак и да сва чељад пију колико ко хоће. Али, у свима другим данима године, Богојављенском водицом, не сме ништа другим данима у години да се кропи. сем да се пије у болести. А здрави ако желе, морају који дан постити, па ту водицу узети ујутру.

У Македонији и данас многи ништа не једу прва два дана Великог Поста, па трећег дана окусе ту воду у знак велике светиње. У нашем народу од давнина поштује се Богојављенска водица.
У 14. веку, за време цара Душана и кнеза Лазара, оним људима којим није дозвољено да се причесте због неког великог греха, дозвољено им је да посте и окусе Богојављенске водице.


РАСУЂИВАЊЕ


Некад су басне јеретичке досађивале Цркви Божјој, а сада јој досађују басне богоодступничке.
Истрајношћу у вери, приљежном молитвом, исповедништвом па чак и мучеништвом побеђена је она досада. Само тим начинима биће побеђена и ова нова досада.
И Црква Божја, сасуд Истине божанске, на крају ће тријумфовати, јер ће врагу на крају нестати оружја (Пс. 9, 7)

ПРОЛОГ - СВ. ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ЖИЧКИ

1 коментар:

Unknown је рекао...

СВИМА НАМА КОЈИ СЛАВИМО СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА И ПРЕТЕЧУ ГОСПОДЊЕГ: С Р Е Ћ Н А С Л А В А !