среда, 16. децембар 2009.

Осврт на парохиска дешавања

Слава Богу у протеклим данима већи део сам провео међу парохијанима. На кратко сам се видео са породицом Јаношев, братом Киријаком. Атмосфера топла пријатељска. Затим , сутрадан после чаја код Белчевића, осветио сам воду за славски колач нашим Радоњићима.
Чај код Иванковића и освећење стана брату Симеону. Субота је била договорена и за освећење стана сестри Марини. Слава Богу стан је освећен, опростио сам се од сестре М.Код чтеца Уроша сам преноћио. Ту је мали Јован ослужио на дечији начин вечерњу службу.
Нови Сад, где сам се видео са породицом Станковић. Са чика Мишом уз присуство јм Акакија и јм Нектарија сложили смо се да је време да мало озбиљније порадимо на регистрацији Цркве. Ако Бог да кренућемо са писањем статута, помјаните. Треба да се уклопи статут за законима државе која је само на папиру демократска, али практично скоро је немогуће регистровати верску заједницу која има у себи назив православна, јер је СПЦ то присвојила и заштитила као бренд, а да ли је православна државу не занима. Но добро треба засукати рукаве и покушати шта је до нас.
Затим недеља, литургијска заједница, агапа. Све лепо.






Крећем ка Панчеву. Чекају ме Огризовићи. Нови дом Огризовића је право мало сигурно гнездо где су сретни и та радост не може да не обухвати срца њихових пријатеља и ближњих. Ја сам осетио на свом примеру позитивну атмосферу породице нашега Марка. Имам и пар фотографија. Код Марка, Светлане и малог Николаја сам преноћио. Сутрадан сам се нашао у Смедереву. Морам рећи да сам уживао у равницама и ораницама од Панчева до Смедерева. Ту сам узео храну и новац за манастир Нови Стјеник од њихових пријатеља, поздравили смо се и правац Смедревска Паланка.


Почео је први снег у крупним пахуљама. Мало сам прошетао центром СП, и кренуо у посету . Увек лепо и срдачно, брат( и кум) Димитрије и сестра Анастасија дочекали су ме у свом новом стану, свеже окреченом и спремном за дочек бебе. После одличног слатког од вишњи и разговора о свему и свачему а највише о беби темама, осветили смо стан. Имамо и филмић са освећења.
Дошло је време за повратак кући у Деспотовац. Не морам рећи да се и тај дом обрадовао мојем доласку. Зна се и ко највише...Михаила и ја смо експресно направили два снешка. И вама препоручујем да брзо изађете са децом и урадите исто. Ваш у Христу брат, јереј Стефан. Помените и праштајте.

3 коментара:

Огњен НС је рекао...

Благодарим оче Стефане, на оваквом труду за парохију и за све потребе парохијана, не могу да се сетим периода кад ниси био свештеник (иако је то било недавно)чини ми се да те најмање виде попадија Јефимија и мала Мица, Нека ти и тај подвиг буде на спасење. Само ти и твој 'Голф' знате колико пређеш километара недељно.Ово није хвалоспев него 'осврт' на подвиг једног Истински Православног свештеника. Помјаните и Благословите.

Анониман је рекао...

Oce Pope blagoslovi!
(a sada u mojemu stilu pitanjce i apelcic)
Da li je pravljenje totema zvanog 'Snesko Belic' i idolatrizacija 'Deda Mraza' uvod u savremeno idolopoklonstvo?
Pozivam Te da podrzis akcije "Srusi danas barem jednog Sneska!" i "Pocupaj Deda Mrazu fals bradu i dokazi deci da je prevarant!"
Pozdrav od Lakija Lucijana ;)

Unknown је рекао...

Питање је јасно и одговор ће бити јасан. Чекамо те да упливаш у брачне воде, па ћеш постати борац за права Снешка Белића.
Што се тиче Деда Мраза зилотићи одавно знају да је деда измишљени лик, али као и свака лепа анимација привлачи их тај деда у црвеном. Ипак празник Светом Сави показује да са нашом децом нема шале. Расту добри срби и србкиње, духовно радосни и свесни ко су. Дакле Снешко нека живи, а Деда Мраз је дечија слабост која се инсталира од свих страна:школе,тв, сликовница и укућана.О. Стефан