петак, 11. децембар 2009.

ПОУКЕ СВЕТИХ ОТАЦА

Древне хришћане враг је искушавао мучењима, данашње искушава болестима и помислима.
(преп. Амвросије Оптински)
Брат упита оца Арсенија: зашто се неки добри људи у самртном часу подвргавају великом јаду патећи од болести телесне? Зато, - одговори старац, - да би се тиме као сољу осолили, и отишли тамо чисти.
(Атонски патерик)
Пре него што било шта друго учинимо, у болести ваља да похитамо да се очистимо од грехова кроз Свету Тајну покајања и да се у својој савести измиримо са Богом.
(св. Теофан Затворник)
+++
Догађа се да Бог болешћу уклања човека од невоље коју не би могао да избегне када би био здрав.
+++
(св. Јован Кронштатски)
Кроз многе невоље ваља нам ући у Царство Божје. Ономе кога заволи, Господ шаље невоље; оне умртвљују срце изабраника Божјег за свет и уче га да живи у близини Бога. У свим невољама, па и у болестима, следећи лекови доносе корист и утеху за душу: преданост вољи Божјој, благодарење Богу, прекоревање себе и свест о томе да се заслужује Божја казна, сећање на свете који су пут земаљског живота прошли кроз непрестана и љута страдања, и на то да су невоље - Чаша коју пружа Христос. Ко се не причести из те Чаше, тај није доследан да наследи вечно блаженство.
+++
Онај ко се налази у стању болести, налик је на окованога у тешке окове и споља и изнутра. Али то стање шаље се или допушта од Бога, Који бије свакога кога прима. Из тог разлога болест се убраја у оне подвиге којима задобијамо спасење. Потребно је да сваки подвиг буде правилно обављен. Човек се подвизава правилно у својој болести онда када благодари Богу за њу. Болест праћену благодарењем и славословљем Богу, због Његовог очинског кажњавања које усмерава ка вечном блаженству, Свети Оци стављају одмах уз два највећа монашка подвига - безмолвије и послушање.
(св. Игњатије Ставропољски)
Трпљење у болести Господ прима уместо поста и молитве.
+++
Најбоља захвалност Богу за оздрављење од болести састоји се у томе да Му преостало време живота предано служиш испуњавајући Његове заповести.
+++
Посећуј болесне и посетиће те Бог.
+++
Исту ће награду добити болесник и онај ко му служи.
(св. Пимен Многоболни)

1 коментар:

Чтец Урош је рекао...

Предивне поуке сестро Магдалена,Бог заиста чудесним путевима води своје слуге ка спасењу!