петак, 4. септембар 2009.

У ваш дом долази свештеник, радујте се!


Свештенство је служба Новога Завета, предата од Христа апостолима и њиховим пријемницима, и састоји се у проповеди речи Божије и у вршењу тајни, да би овим средствима, помиривши грешнике са Богом, усавршили њих у вери и светом животу ради постизања живота у славу Божију.Да свештенство има високо достојанство, довољно се види из тога што је оно установљено од Христа Господа, Исуса Богочовека, са циљем да људи постигну велико блаженство,тј.вечно спасење. Пастири се не називају само анђелима, него и земљорадницима, жетеоцима, посланицима у винограду, војницима, ратницима који трче трку, стражарима(Јез.3,17) а такође се пореде и са волом који врше (1.Кор.9,;1.Тим.5,18)
Господ не захтева од пастира да механички обавља своју службу."Сине човечији!Поставих те стражаром дому израиљеву, да слушаш речи из уста мојих и да проповедаш у име моје. Кад кажем грешнику: погинућеш, а ти га не опоменеш и не приговориш му да би га обратио од његовог безбожног пута и сачувао у животу, грешник ће погинути због свога безакоња,али ћу крв његову искати из руку твојих" (погл.Јрз.2,17-18;33,8;34,10)И у Новом Завету говори:" Доћи ће господар тога слуге(који није дао слугама његовим хране,тј. храну слова Божијег, поуку у вери и светом животу) у дан када се не нада, и у час кад не мисли, и расећи ће га на пола, и део његов ставиће с невернима(погл.Мт.24,50-51; лк.12,46)

Постоји пет различитих начина како свештеник треба да учи народ:

1. Да учи вери и да у њој из дана у дан усавршава људе
2. Да изобличава и искорењује противно, јеретичко, безбожничко или сујеверно учење.
3. Да исправља оне који су пали у безакоње.
4. Да наставља и утврђује у побожном животу оне који верују на прави начин и који се
добро владају.
5. Да теши и храбри ожалошћене и оне који су пали у очајање.

Према приликама и обзиром на разлику и оне које учи, црквени учитељ треба да се служи једним или другим од поменутих поука. Поука учитеља тесно је повезана са његовим животом и делима. Они који уче врлинама а не врше их на делу, таквима њихови слушаоци ништа не верују, видећи да једно прича а друго ради, окрећу се од њега и одлазе. Њему и сама савјест казује:лекару, најпре се сам лечи(погл.Лк.4,23) Уколико се живот проповедников слаже са проповеђу његовом, то он отворено проповеда , и спреман је да свакоме каже реч Христову: који ће ме од вас укорити за грех(погл.Јн.8,46)

Да вршење тајни спада у дужност свештеника о томе довољно сведочи ап. Павле кад себе и своје прејемнике овако описује:"Тако нас држе људи као слуге Христове и вршиоце тајни Божијих"(1.Кор.4,1). Шта је тајна или тајанствени обред, Богом установљени и колико тајни признаје Православна црква, као и то да ли све тајне имају једнаку силу и јесу ли све неопходне, о свему томе говори се доста опширно у Катихизу . А којим их редом и како треба вршити изложено је у Требнику, а за евхаристију у Службенику.

ЗАСЕБНО О СВАКОЈ ТАЈНИ:

Крштење
-
при крштењу деце свештеник треба да пази на то да је кум православан, који зна чланове вере нужне ради спасења јер кум овде заступа кумче и за њега даје обећање Богу(погл.1.Петр.3,21), тј. исповеда(казује) Символ вере.

Миропомазање-Мирјанин не може ову тајну вршити ни у случају опасности од смрти


Свето причешће-Наша тела су од земље, стога се хране земаљском храном, али су наше душе од небеске суштине, стога се морају хранити небеском храном. И Христос је рекао за Себе: „Ово је хлеб који је сишао с неба" (Јн. VI, 58).
Коју молитву треба да изговоримо пре примања свете тајне причешћа?
„Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, који си
дошао у свет да спасеш грешнике од којих сам први ја. Још верујем да је ово истинито и
пречисто тело Твоје и да је ова сама пречиста крв Твоја.

Покајање- од свих тајни,тајна покајања свештенику је најтежа јер захтева наручиту вештину, опрезност и велику марљивост.Често пута у једној истој души налазе се многе застареле,гнојаве ране, које су повредиле све делове бића све животне сокове; а што је још горе, људи који за несрећу своју страдавају од таквих патњи, или не осећају тешке болове, или их скривају пред лекаром, или на крају, предавши се лечењу, не трпе лек.( Мало упуство за исповест). На самој исповести свештеник је дужан пазити да на исповест не прима туђе парохијане који беже од свога пастира ради стида, што нису оставили грешне навике и поправили се после опомена. Велика је немарност да свештеник без исповести чита свима разрешну молитву.

Свештенство-је ствар архијереја.

Брак-даје се поука да није брак само ради множења, јер се и животиње множе, него да умножени човечији род прославња свога Творца, ради чега је човек и створен по обличју Божијем.. Свештеник је дужан да поучи да брачници поставе за предмет свога брака рађање деце, васпитање у страху Божијем у истинској побожности и свакој врлини. Да се међусобно помажу и причињавају радост једно другоме. Мушке испод 15 а женске испод 13 не треба венчавати.Исто тако ни престареле. Ни оне који не знају закон Божији.

Јелоосвећење- помазивањем светим уљем, ако се прима са вером и чврстом надом у Исуса Христа, помаже болеснику и прашта му учињене грехе. Пре ове свете тајне болесник треба да се припреми покајањем и исповедањем грехова да прими разрешење.

(кориштени текстови из приручника о свештеничким дужностима)


Драга браћо и сестре, моји молитвеници пред Господом, за спас моје недостојне и грешне душе, овим текстом Вас још једном обавештавам да ћу ускоро покуцати на Ваше домове. желим да тој посети дам мали пред увод овим текстом да би знали на прави начин дочекати свештеника. За сваки побожни дом нема веће радости да у кућу уђе онај који Вас као проводник Божијих светих тајни, сједињује са Господом кроз Крштење и редом осталим тајнама. Ипак много нас је који не знамо шта у ствари треба да чинимо пред долазак свештеника. Кренућемо овим редом. Дакле свештеник по обичају улази у дом верника, а укућани узимају Божији благослов дат им руком свештеника. Свештеник се поклања вашем молитвеном кутку( део где су иконе, кандило,и књиге за молитву), и затим хвала Богу, седамо да се видимо и освежимо водом и шећером или шта је обичај тога дома. Затим кроз разговор сагледавамо, да ли је освештана кућа, да ли је деци читана молитва за почетак школске године, да ли има болесних да се чита молитва за здравље...а онда желим да вас упознам да постоје и молитве за освештање соли, кола, благосиљање уља за јело, сира јаја (веће количина), бунара, освећење надгробног крста, освећење ма које ствари, благосиљање меда, пчела, вина, благосиљање супружника који немају децу, благосиљање тамјана, икона, мали помен за покојнике и парастос....

Драга браћо и сестре напомињем да о новцу не бринете јер " бесплатно добих и бесплатно дајем" и тражим од Вас сву озбиљност и молитвеност а не дух данашњег времена где се света тајна продаје или даје као нека роба, без духовне користи и свештенику и пастви. Још горе, све ово што желимо учинити може нам бити на осуду јер " Проклет онај који чини дело Господње немарно!!!"
Љубљени у Христу радујмо се и веселимо, јер нам Бог даје обиља дарова и благослова.

Ваш јереј Милорад ( Стефан) Николић

Бог Вас Благословио Вашим Светим Молитва!





Нема коментара: