понедељак, 3. август 2009.

Размишљање на Илиндан 2009.


ДОКЛЕ ЋЕТЕ ХРАМАТИ НА ОБЕ НОГЕ СВОЈЕ НАРОДЕ СРПСКИ?

Ако је Православље ваша вера, зашто је онда не чувате као зеницу ока свога? Ако ли је пак Екуменизам вера ваша, онда идите за њом.


Размишљање надахнуто примером из житија пламеног ревнитеља вере Божије светог Илије Тесвићанина. Ахав са Језавељом је савремена Српска екуменистичка црква. Лажни бог Вал је екуменизам. Али, авај пророка Илије сада нема, али има оних који нису преклонили колена пред Валом, а то су Истински Православни хришћани. 

А сада, подсетимо се како је Пророк Божији Илија „заједничарио“ са лажним свештеницима лажног бога Вала: 



 У време светог пророка Илије царство јеврејско беше раздељено на два неједнака дела: царство Јудино обухватајући само два племена, Јудино и Венијаминово, са престоницом у Јерусалиму, и царство Израиљево обухватајући осталих 10 племена са престоницом у Самарији. Првим царством владаху потомци Соломонови, а другим потомци Јеровоама, слуге Соломонова. Највећи сукоб имаше пророк Илија са Израиљским царем Ахавом и његовом опаком женом Језавељом. Јер ови се клањаху идолима и одвраћаху народ да служи Богу јединоме и живоме. При том још Језавеља, као Сиријанка, наговори мужа те подиже храм сиријскоме Богу Ваалу, и одреди многе свештенике на службу томе лажном богу. Великим чудесима Илија доказа силу и власт Божију.

Пророк Божији Илија, као онај који има у себи силу помоћи Божанске, стаде са влашћу наређивати цару Ахаву, говорећи: „Сада пошљи и сабери к мени свих десет племена Израиљевих на гору Кармилску, и доведи четири стотине и педесет бестидних пророка Валових и четири стотине и педесет одвратних пророка који служе другим поганим идолима на високим горама, и сви једу за столом Језавељиним; нека они ступе у спор са мном о Богу, па ћемо видети који је Бог истинит.“
 Цар одмах посла гласоноше по свој земљи Израиљској, сабра безбројно мноштво народа, и све погане пророке и жреце сазва на гору Кармил, па и сам тамо дође. Тада ревнитељ Божији Илија, ставши пред свима, рече цару и свему народу Израиљском: Докле ћете храмати на обе ноге своје? Ако Господ Бог, који вас крепком руком изведе из Египта, јесте Бог, зашто онда не идете за Њим? Ако ли пак Вал јесте бог ваш, онда идите за њим.
 На ове пророкове речи народ ћуташе, а и не могаше ништа одговорити, јер сваког Израиљца изобличаваше сопствена савест због заблуде његове. Тада пророк Илија продужи: А сада, да бисте познали истинитог Бога, урадите што вам будем наредио. Ви видите да сам само ја остао пророк Господњи у свему Израиљу, а све остале пророке ви побисте. Ви исто тако видите како је овде много пророка Валових. Дајте нам дакле два јунца за жртву, једног мени а другог жрецима Валовим; но огња нам не треба. На чију жртву спадне огањ с неба и спали је, бог тога и јесте истинити Бог, и сви се имају поклонити Њему, а противници да се предаду на смрт.
 Саслушавши ове речи, сав народ похвали предлог пророка Божијег и рече: Нека тако буде! добар је твој предлог!
 Када два јунца бише доведена усред скупа, свет Илија рече бестидним пророцима Валовим: Изаберите себи једнога јунца, и ви први приготовите жртву, јер вас је много, а ја ћу приготовити после, пошто сам један. А када положите јунца на дрва, огањ не потпаљујте, него се молите вашем богу Валу, да он с неба пошаље огањ и сажеже вашу жртву.
 Бестидни пророци тако и поступише. Бацивши коцку они узеше јунца, начинише жртвеник, наређаше на њему много дрва, заклаше јунца, исекоше га на делове, положише их на жртвеник преко дрва, па се стадоше молити своме Валу, да пошље огањ на њихову жртву. И призиваху име Валово од јутра до подне вичући: Услиши нас, Вале! услиши нас! – Но не би ни гласа, ни одговора, И скакаху они око свог жртвеника, али све узалуд. А кад би у подне, стаде им се пророк Божији Илија ругати, и рече: Вичите јаче, да би вас чуо бог ваш! ваљда се нешто замислио, или је у послу, или с неким разговара, или пирује, или спава; вичите дакле што јаче, да бисте га пробудили! – И викаху лажни пророци иза гласа, и по обичају свом параху себе ножевима, а други бичеваху себе до крви.
 Пошто прође подне и дан нагињаше ка вечеру, а бесрамни жреци ништа не успеше, рече им свети Илија Тесвићанин: Умукните једном и престаните! већ је време да ја принесем жртву. – И умукоше поштоваоци Вала. Тада пророк Илија, обраћајући се народу, рече: Приступите к мени! – И приступише к њему сви. И узе Илија дванаест камена према броју племена Израиљевих, начини од њих жртвеник Господњи, нареди дрва на жртвеник, исече јунца на комаде, метну их на дрва, ископа ров око жртвеника, и нареди људима да четири ведра воде излију на жртву и на дрва. И они тако урадише. Илија им рече: Учините још једном! – И они учинише још једном. Илија им опет рече: Учините и трећом! – И они учинише и трећом, те вода потече око жртвеника, и ров се напуни воде. И завапи Илија к Богу, гледајући у небо, и рече: Господе Боже Аврамов, Исаков и Јаковљев! услиши сада мене, слугу Твога, и пошљи с неба огањ на жртву, да би сви ови људи данас познали да си Ти једини Господ Бог у Израиљу, а ја – слуга Твој, и Теби принесох жртву! Услиши ме, Господе, услиши ме, да би се срца ових људи опет обратила к Теби!
 И паде с неба огањ од Господа, и спали жртву и дрва и камен и прах, и воду у рову попи; - све уништи огањ. А народ кад то виде сав попада ничице, кличући: Ваистину Господ је једини Бог, и нема другог Бога осим Њега. – Тада Илија рече народу. Похватајте пророке Валове да ни један не утече. – Народ их похвата, и свети Илија их одведе на поток Кисон, који се улива у Велико Море, и тамо их покла својом руком и нечисте лешине побаца у воду, да не би поганили земљу и смрад њихов кужио ваздух...
 
(Из Житија Светих за јул, архимандрита Јустина поповића, 1996. Ћелије)

А да је ова Илијина ревност заиста била света ревност, угодна Богу, посведочено је било тако што свети пророк Илија није умро обичном смрћу, него је чудесно узнесен на небо у ватреним колима, чиме је била знаменована његова истински ватрена ревност за Бога (2.Цар. 2,10-12).

2 коментара:

Анониман је рекао...

Прелеп текст. Ипак ми обични људи треба да имамо расуђивање кад и да ли да се поистоветимо светом пророку и у којој мери. 20 септембра иде геј парада па би требало продискутовати шта се може учинити и шта је Богу угодно. Прелепо и поучно житије. Благодарим. Симеон.

манастир Нови Стјеник је рекао...

Далеко смо сви ми од пламеног ревнитеља Божијег Илије.
Али, пример његовог поступка према служитељима лажних богова разобличава данашње "православне" екуменисте који су препуни толеранције према јеретицима или чак другим религијама који се ни мало не разликују од служитеља бога Вала Чак шта више они их изједначавају са православнима, тј. "да служимо истом Богу"(?!?)и да се и сви они спасавају као и православни хришћани.
Зато су данашњи Истинскиправославни истински подражаваоци светог Илије Тесвићанина јер савремене полонике Вала - екуменисте називају својим правим именом и немају никакву заједницу са тим отпадницима од Бога живога.
Наравно, то не подразумева мржњу према њима, напротив ми се молимо за њих да дођу у познање Истине...